Bobanu Marinkoviću pojas sveta

boban_proglasenje

U četvrtak uveče u, do poslednjeg mesta ispunjenoj dvorani „Jassa“ u Jagodini, održano je veče kik boks. Ljubitelji ovog borilačkog sporta imali su prilike da prate pet sjajnih borbi, od čega je jedan duel bio za titulu profesionalnog prvaka sveta. Za pojas su se borili uzdanica Palminih tigrova Boban Marinković i Italijan Žoze Lasiri. Posle sjajnog meča pojas je ostao u Jagodini, Marinković je slavio jednoglasnom odlukom 3:0.

 

Meč je počeo silovito, nije bilo uobičajenog ispitivanja snaga. Od prvog zvuka gonga Marinković i Lasiri su krenuli svom snagom, ne štedeći jedan drugog. Marinković je kombinovao ručne i nožne udarce, a njegovi lou kikovi su zadavali velike muke Italijanu. U četvrtoj rundi posle još jednog u nizu lou kikova Lasiri se našao u nokdaunu. Crvenilo na levoj nozi je bilo sve izraženije i Italijan se sve teže kretao. Činilo se da Marinkovića od pobede dele dva-tri udarca, ali je on odjednom „povukao ručnu“. Lasiri je preuzeo inicijativu, forsirao boks i poprilično popravio utisak. U poslednjoj rundi, nova serija nožnih udaraca, Italijan je ponovo bio u nokdaunu, ali nije odustao. Do kraja borbe je radio maksimalno što je mogao, ne dozvolivši Marinkoviću da prekidom završi meč. Na kraju pobeda Marinkovića jednoglasnom odlukom sudija 3:0: Gregor (Mađarska) 49:46, Šimurina (Srbija) 49:47, Sabo (Mađarska) 49:46.

 

boban_marinkovic_lasiriUvodni deo programa sjajno je „pripremio teren“ za glavni meč večeri. Viđene su četiri borbe u kojima su pobede odneli domaći takmičari. Danijel Bogdanović je lako savladao Bojana Veličkovića iz KBK Morava. Mlada nada „Palminih tigrova“ Nemanja Pantelić bio je uspešniji od Vukašina Obradovića (Niš). Sjajnu borbu prikazali su predvodnici novog talasa srpskog kik boksa Aleksandar Konovalov (18) član Palminih tigrova i Marko Cvetanović (17) uzdanica Zemuna. U dinamičnom meču slavio je Konovalov. Miloš Anić, najbolji i najuspešniji takmičar Palminih tigrova, bio bolji od Zemunca Predraga Jankovića. Aniću je ovo bio kontrolni meč pred profi izazov koji će imati u martu u Rusiji.

Mečeve u sportskoj dvorani „Jassa“ uz Dragana Markovića Palmu, gradonačelnika Jagodine pratio je i Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

REZULTATI

Uvodne borbe, lou kik do 54 kg: Danijel Bogdanović (Palmini tigrovi) – Bojan Veličković (Morava) 3:0, do 60 kg: Aleksandar Konovalov (Palmini tigrovi) – Marko Cvetanović (Zemun) 3:0, Miloš Anić (Palmini tigrovi) – Predrag Janković (Zemun)  3:0, do 81 kg: Nemana Pantelić (Palmini tigrovi) – Vukašin Obradović (Niš) 3:0.

Meč za titulu profesionalnog prvaka sveta lou kik do 56,4 kg: Boban Marinković (Srbija) – Žoze Lasiri (Italija) 3:0.

Boban slomio šaku

Mnogi u dvorani su bili iznenađeni kada je od četvrte runde nokdauna u koji je bacio Italijana, Boban Marinković usporio. Umesto da sa dva-tri poteza reši meč, Marinković je držao distancu, nije lako ulazio u oštru razmenu.

– Već u prvoj rundi mi je posle jednog udarca naprsla kost u desnoj šaci. Izdržao sam do četvrte runde, ali je onda već bol postajal sve jača i nisam smeo da forsiram. Znam da su posle one sjajne serije očekivali da završim prekidom, ali nisam smeo da rizikujem jer je Lasiri zbog povrede noge forsirao boks – objasnio je Marinković.

Nole otvorio takmičenje

novak_u_jagodiniKik boks spektakl u Jagodini svečano je otvorio Novak Đoković, najbolji teniser sveta. Praćen ovacijama više od 3.000 ljudi Nole se publici obratio iz ringa:

– Dobar dan svima. Hvala najlepše na ovako veličanstvenom dočeku. Biću vrlo kratak jer je današnji događaj vezan za kik boks. Ovde smo svi zbog sporta koji je najčistija vizija života i najbolji oblik življenja. Način na koji možete ostvariti svoje snove. Nikad ne zaboravite, sve je moguće ako istinski verujete u to. Uživajte u manifestaciji, pozdravite sportiste koji će u ring ući posle mene. Žao mi je što zbog obaveza neću moći da ostanem sa vama do kraja programa, ali mi je drago što sam uspeo da iskoristim ovo malo slobodnog vremena i posetim Jagodinu – rekao je Đoković.

 

 

Đoković u Muzeju

nole_muzejMuzej voštanih figura u Jagodini od četvrtka je bogatiji za još jednog „stanara“. Novak Đoković, nabolji teniser sveta i nosilac nagrade Sportske akademije „Laureus“ iz Londona za 2011., dobio je svoju repliku u ovom Muzeju.

Voštana figura Đokovića, rad beogradskog vajara Svetomira Radovića, visoka je 188 cm i obučena u originalni dres i obuvena u patike sa “Hed spid pro” reketom koji je Đoković u svom karakterističnom pokretu bacio., Na unutrašnjem delu reketa piše “Novak”:

Muzej voštanih figura u Jagodini jedini je u Srbiji i šesti u Evropi otvoren je 29. aprila 2008., a u postavci ima 28 voštanih figura znamenitih ličnosti iz culture i prosvete, vere, politike i sporta iz Srbije i sa prostora bivše SFRJ.

 

 

FOTO: A. Ahel

X