Kik boks savez Srbije je granski sportski savez odgovoran za sport Kik boks u Republici Srbiji.

U Kik boks savez Srbije se udružuju kik boks klubovi i srodne sportske organizacije registrovane u skladu sa Zakonom, a koje u svom osnivačkom aktu (Statut) kao delatnost imaju bavljenje Kik boks sportom.

Kik boks savez Srbije je član Sportskog saveza Srbije i nalazi se u drugoj grupi sportova.

Kik boks savez Srbije je član svetske WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) organizacije, kao i član evropske organizacije WAKO Europe kao i WAKO Balkan.

Takmičari Kik boks saveza Srbije koji žele da se oprobaju i u profesionalnoj ligi, za svoj nastup na profesionalnim mečevima treba da traže saglasnost odgovornih tela Kik boks saveza Srbije (Upravni odbor, Stručni štab).

Istorijski osvrt

Kik boks savez Srbije je prvo delovao u okviru Jugoslovenskog kik boks saveza YUKICK. Jugoslovenski kik boks savez je bio organizacija koja je osnovana 20.12.1988.godine u Rijeci (Hrvatska) i delovala na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Iako se menjala država u kojoj je delovao (Jugoslavija, SR Jugoslavija, Srbija i Crna Gora- SCG), YUKICK nije menjao svoj naziv i delatnost.

Prvi predsednik YUKICK-a je bio Hari Đurović (Hrvatska) a 1992. godine za predsednika je bio izabran Dr.Borislav Pelević, koji je ostao na njenom čelu sve do njenog gašenja, kada je i ukinuta državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG) 2005.godine.

Srpski kik boks savez  je osnovan 24.12.1991.godine u Zemunu pod imenom “Savez kick boxing klubova Srbije” i registrovan  je kod Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije 27.03.1992. pod rednim brojem 212 – 1 – 13 / 92. Prva preregistracija Saveza urađena je 07.10.1998. u Ministarstvu za omladinu i sport Republike Srbije pod rednim brojem 661 – 02 – 010004 / 1998 – 03. Druga preregistracija i promena naziva urađena je 30.01.2004. Rešenjem broj 661 – 02 – 1126 / 2003 – 11 Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije,  kada Savez menja naziv u „Kik boks savez Srbije“.

U periodu od svog osnivanja pa do 2005. godine, Savez kick boxing klubova Srbije je delovao u okviru krovne organizacije YUKICK, zajedno sa Kik boks savezom Crne Gore .

Prvi predsednik Saveza kick-boxing klubova Srbije od 1991.-1998.godine je bio Božidar Tadić iz Zemuna.

Sledeći  predsednik Kik boks saveza Srbije od 1998.- 2004. godine bio je Siniša Janković iz Ćuprije.

Sa gašenjem državne zajednice Srbija i Crna Gora 2005.god, prestaje i delovanje organizacije YUKICK i tada Kik boks savez Srbije nastavlja samostalno svoju delatnost.

Za predsednika Kik boks saveza Srbije je tada izabran  Dr Borislav Pelević, koji je na toj dužnosti bio do maja 2018.godine.

Dr Borislav Pelević je  izabran za predsednika svetske WAKO organizacije u mandatu od četiri godine (2015- 2019) a radio je kao univerzitetski profesor Menadžmenta u sportu na Univerzitetu Singidunum i na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu.

Na izbornoj Skupštini koja je održana septembra 2018. godine za novog predsednika je izabran Srđan Bugarčić iz Beograda.

Na vanrednoj izbornoj Skupštini održanoj 06.03.2021. godine za predsednika je izabran Miodrag Jotić iz Novog Sada.

Posle ostavke Miodraga Jotića 17.jula 2023, održana je vanredna izborna skupština Kik boks saveza Srbije 29.7.2023. na kojoj je za predsednika izabran Duško Basrak iz Zemuna.

Organizacija

U okviru Kik boks saveza Srbije klubovi su teritorijalno udruženi u  Kik boks savez Vojvodine, Kik boks savez Beograda i Kik boks savez Centralne Srbije. Kik boks savez Srbije objedinjuje njihov rad  kroz utvrđenu politiku razvoja Kik boksa na teritoriji Republike Srbije. Na teritoriji Srbije postoji preko 100 registrovanih kik boks klubova koji su članovi Kik boks saveza Srbije i učestvuju u sistemu takmičenja Kik boks saveza Srbije. Broj klubova se menja, neki se zatvaraju a otvaraju se novi.

Kako Kik boks savez Srbije sarađuje sa profesionalnom Kik boks organizacijom WAKO PRO, na profesionalnim turnirima u WAKO PRO organizaciji učestvuju takmičari registrovani u Kik boks savezu Srbije i pojedinačno se bore za mesto na evropskim i svetskim listama.

Kik boks je zvanično najtrofejniji neolimpijski sport u Republici Srbiji.

Kik boks savez Srbije je do sada uspešno organizovao veliki broj međunarodnih prvenstava od kojih je svakako najznačajnije Prvenstvo Evrope 1996., tri Prvenstva sveta za seniore (2001. i 2007. i 2015.), kao i Prvenstvo sveta za kadete i juniore (2010.). Osim ovih Prvenstava Kik boks savez Srbije svake godine organizuje Evropski kup pod nazivom „Serbia Open“ u disciplini K1 Style, Kick Light i Point fighting kao i prestižni turnir “Zlatni kik bokser” koji se održava na kraju svake kalendarske godine i predstavlja krunu rada u prethodnoj godini.

Pioniri Kik boksa su u Jugoslaviji i Srbiji bili Neven Dondur, dugogodišnji trener i selektor, Nebojša Milošević, dugogodišnji trener i selektor i Borislav Pelević, dugogodišnji predsednik KBSS kao i funkcioner svetske i evropske WAKO federacije, što kao predsednik Sudijske komisije svetske i evropske organizacije, što kao predsednik organizacije, i Miodrag Jotić, takmičar, dugogodišnji selektor i trener. Pohađajući seminare kik boksa  širom Evrope, školujući se na Nacionalnom Institutu za Sport u Parizu INSEP (Pelević i Dondur) i učestvujući na kik boks takmičenjima organizovanim po Evropi, sticali su prva znanja o kik boksu i prenosili ih vežbačima u Srbiji. Njihov doprinos stvaranju ovog sporta u Srbiji je ogroman.

Prvi srpski takmičari koji su od davne 1986. god učestvovali na Prvenstvima Evrope i sveta u kik boksu bili su Dragiša Todorović, Nebojša Milošević, Miodrag Jotić, Vladimir Vukosavljević, Dragan Nerić, Dušan Plećaš, Jamini Zefir, Muzafer Destanić, Zoran Šijan, Bojan Ostojić, Dragana Ignjatić, Stanka Savčić i mnogi drugi.

Članovi Kik boks saveza Srbije i WAKO organizacija

Članovi Kik boks saveza Srbije su u velikom broju prisutni u telima svetske WAKO federacije kao i kontinentalne WAKO Evrope, gde svojim znanjem i radom  doprinose unapređenju sporta kik boksa na svetskom nivou.

Prethodni predsednik Kik boks saveza Srbije Dr Borislav Pelević je dugi niz godina bio predsednik Sudijske organizacije WAKO i bio je zadužen za obrazovanje ringovnih sudija kao i za njihovo licenciranje. Bio je član Borda Direktora svetske federacije a od 1998. godine u nekoliko mandata i potpredsednik WAKO. Sa tog mesta je izabran na funkciju predsednika kontinentalne WAKO Evrope. To se dogodilo na izbornoj Skupštini održanoj 30.11.2013. godine a za njega je glasalo 84 delegata iz 46 zemalja članica.

Tada je generalni sekretar Kik boks saveza Srbije Srđan Bugarčić izabran za šefa administracije evropske federacije i sedište organizacije je registrovano u Beogradu. Bio je to prvi slučaj da je jedna inostrana sportska organizacija dobila svoje sedište u Beogradu.

Na izborima za predsednika svetske WAKO federacije 2015. god Dr Borislav Pelević je sa mesta predsednika WAKO Evrope izabran za predsednika svetske federacije. Za vreme njegovog mandata izvršeno je obimno usaglašavanje akata svetske organizacije sa uslovima za priznanje kik boksa od strane Međunarodnog Olimpijskog Komiteta. Kik boks organizacija WAKO je dobila privremeno priznanje od strane MOK-a 30. novembra 2019. godine, 40 dana posle njegove iznenadne smrti. Posle dve godine, 10.6.2021. godine, na sednici Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta odlučeno je da se privremeno priznanje preinači u stalno priznanje i tako kik boks postane punopravan član olimpijske porodice sportova.

Drugi predsednik Kik boks saveza Srbije Srđan Bugarčić je šef administracije WAKO Evrope kao i sportski direktor WAKO Evrope, kao i član Organizacionog komiteta svetske WAKO federacije. Organizacioni komitet je usko telo odgovorno za realizaciju svih velikih međunarodnih šampionata, od kandidature za isto do završetka događaja.

Bugarčić je pored toga bio i tehnički direktor WAKO svetskog prvenstva koje je 2013. održano u gradu Guaruja, Brazil. Radio na poziciji claster menadžera za tri sporta za vreme kvalifikacionog turnira pred Azijske Igre 2018 u Džakarti, Indonezija, a takođe radio na veoma odgovornoj poziciji WAKO Competition Manager-a za Svetske Igre (The World Games) 2017. kao i Evropskih igara 2023 u Poljskoj, kada je kik boks prvi put nastupio na Olimpijadi (European Games). Tehnički je direktor profesionalne organizacije za kik boks WAKO PRO i njen predstavnik za Srbiju.

Član sudijske komisije KBSS Zoran Šimurina je član Sudijskog komiteta svetske federacije, jedan od najboljih sudija WAKO PRO organizacije kao i više puta proglašavan za najboljeg sudiju na svetskim i evropskim prvenstvima.

Miodrag Jotić je član Trenerskog komiteta svetske WAKO federacije i stručnjak koji drži kik boks seminare po celom svetu.

Organizovao je prvi Kongres trenera WAKO za vreme Svetskog prvenstva u Beogradu 2015. god. kome su prisustvovali predstavnici Sportskog saveza Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije kao i Univerzitetskog sporta Srbije.

Članica Zdravstvene komisije KBSS Suzana Milutinović, spec. dr med. je i članica Zdravstvenog komiteta svetske WAKO federacije i bila je angažovana kao glavni lekar svetskog prvenstva u Sarajevu 2019.

Marijana Pelević, tehnički sekretar i PR Kik boks saveza Srbije, je od 2015. godine angažovana u svetskoj federaciji kao član a zatim i kao predsednik Komiteta za medije WAKO (WAKO Media Committee).  Angažovana je kao službeni fotograf svetske WAKO federacije, vodi društvene mreže svetske WAKO federacije i evropske organizacije WAKO Europe. Piše i administrira  veb sajt svetske organizacije www.wako.sport, kao i evropske kickboxingeurope.com. Urednik je WAKO Magazina, glasila svetske federacije, kao i pojedinačnih publikacija. Vodila je štand WAKO za vreme SportAccord konvencije u Bangkoku 2018, najvećeg svetskog sportskog samita, za vreme koga je kik boks postao punopravan član organizacije Svetske igre (International World Games Association). Član je Organizacionog komiteta svetske federacije WAKO, zadužena za medije, a koje pozicije je učestvovala na dve edicije Svetskih igara (2017. u Poljskoj, Wroclaw,  i 2022. Birmingham, Alabama, USA). Takođe, kao član Organizacionog komiteta bila je angažovana na prvom učešću kik boksa na Evropskoj olimpijadi (European Games 2023) u Poljskoj.

Jedna je od osnivača Komiteta za žene u sportu svetske WAKO federacije (Women in Sport Committee) i aktivna je članica. Inicijator je mnogih kampanja unutar WAKO organizacije za zaštitu prava žena u sportu  kao i kreator Athlete’s Corner-a za vreme svetskog prvenstva u kik boksu koje je održano u Antaliji, Turska 2019. Bila je uvodničar i predavač za vreme Prve konferencije žena u sportu WAKO održane u Budimpešti 2017. Ko-potpisnik je Brighton Plus deklaracije o pravima žena u sportu između IWG organizacije i WAKO.

Osnivač je i predsednik Komiteta Žene u kik boksu Kik boks saveza Srbije.

SPONZORI KIK BOKS SAVEZA SRBIJE
MEĐUNARODNI DAN KIK BOKSA
Takmičarski kalendar

01jun00:0000:00Prvenstvo Srbije u kik lajtu

11jun(jun 11)00:0017(jun 17)00:00Svetski WAKO Kup Budimpešta 2024Budimpešta, Mađarska

13jun00:0000:00Prvenstvo Centralne Srbije u K1

08avg(avg 8)00:0018(avg 18)00:00Kamp perspektivnih sportista VojvodineKanjiža

23avg01sepSvetsko prvenstvo za decu, kadete i junioreBudimpešta, Mađarska

Kompletan kalendar događaja…