Za vežbanje kik boksa, kao i svakog sporta, potrebna je oprema. Oprema u kojoj se trenira nije uslovljena pravilnicima svetske ili nacionalne federacije, ali je oprema u kojoj se izlazi na takmičenja precizno definisana po pitanju proizvođača čija se oprema može koristiti.

Ono što je važno da svaki vežbač zna jeste da je za treniranje kik boksa neophodno da imate:

gumu za zube (specijalni štitnik koji može da se kupi u specijalizovanim prodavnicama sportske opreme a koji služi da zaštiti zube od udaraca. Guma za zube za kik boks slična je gumi koja se koristi u boksu i karateu).

bandažere za šake (specijalne trake koje služe za obmotavanje oko zglobova šake kako bi ih dodatno zaštitili od povreda. Slične trake/bandažeri se koriste i u boksu. Obmotavaju se preko gole šake, na način kako vas uputi trener. Tek tako zaštićena šaka ide u rukavicu. Ako vežbate disciplinu point fajting, bandažeri se ne koriste već samo specijalne rukavice).

rukavice (rukavice za trening preporučljivo je da budu veličine preko 10 unci, kako bi udarci za vreme treninga bili što više amortizovani. Postoje razni proizvođači čije se rukavice mogu koristiti. Preporučuje se da rukavice budu napravljene od kože, ali je neophodno da ne budu oštećene. U zavisnosti od discipline koju vežbate, nabavljate i rukavice)

štitnici za potkolenice (štitnik treba da pokriva prednju površinu noge ispod kolena naniže, sve do prstiju na nozi, zajedno sa njima. Elastične trake kojima se štitnik pričvršćuje za nogu moraju biti funkcionalne, jer štitnik treba da prijanja na površinu koju štiti, ne sme da „šeta“). Debljina štitnika je standardna kod proizvođača opreme za kik boks.

kaciga (kaciga koja se koristi za trening obično je dublja, tj. pokriva veću površinu lica. Mogu se koristiti i kacige koje se koriste za zvanična takmičenja, kako bi se vežbač navikao na delove lica koji ostaju otkriveni. Kaciga se navlači na golu glavu, odnosno na glavu oko koje je svezana sportska marama koja služi da zadrži kosu na okupu. Marama ne sme da bude od klizavog materijala, kako ne bi ometala fiksirano postavljenu kacigu).

odeća (u zavisnosti koju disciplinu kik boksa trenirate, potrebno je da obezbedite šorc, duge pantalone, specijalnu majicu bez rukava ili specijalnu majicu sa kratkim rukavima. O tome koja se odeća koristi u kojoj disciplini, konsultujte se sa vašim trenerom).

ženski štitnik za grudi (postoji specijalni štitnik za grudi koji ženski vežbači treba da koriste za vreme treninga).

štitnik za genitalije (specijalni suspenzor za zaštitu genitalija).

Oprema za vežbanje

Oprema za vežbanje treba da bude lična, tj. da se ne deli sa drugim takmičarima. Potrebno je održavati higijenu unutrašnjosti kacige i rukavica tako što ćete povremeno prebrisati unutrašnjost sredstvom za dezinfekciju (asepsol). U torbu za trening spremajte samo suvu opremu.

Oprema za nastup na takmičenju

Oprema u kojoj vežbač nastupa na takmičenju mora da bude od licenciranih proizvođača. Čija je oprema dozvoljena da se koristi na takmičenju, pitajte vašeg trenera. Pre početka meča vašu opremu će pregledati sudija u meču. Ukoliko vaša oprema nije regularna, može se desiti da budete diskvalifikovani u tom meču.

Lična higijena

Svaki vežbač i takmičar mora da poštuje pravila o ličnoj higijeni, koja, između ostalog, podrazumevaju:

  • Da je odeća u kojoj vežba ili se takmiči čista
  • Da se brada (kod muškaraca, ako je imaju) podreže na dozvoljenu dužinu od 2 cm
  • Da se nokti na rukama i nogama podrežu na najkraću moguću dužinu kako ne bi povredili protivnika
  • Da se duga kosa drži svezana i pokupljena ispod kacige da ne ometa borbu
  • Nošenje naočara za vreme vežbanja/takmičenja nije dozvoljeno dok je nošenje sočiva dozvoljeno
SPONZORI KIK BOKS SAVEZA SRBIJE
MEĐUNARODNI DAN KIK BOKSA
Takmičarski kalendar

01jun00:0000:00Prvenstvo Srbije u kik lajtu

11jun(jun 11)00:0017(jun 17)00:00Svetski WAKO Kup Budimpešta 2024Budimpešta, Mađarska

13jun00:0000:00Prvenstvo Centralne Srbije u K1

08avg(avg 8)00:0018(avg 18)00:00Kamp perspektivnih sportista VojvodineKanjiža

23avg01sepSvetsko prvenstvo za decu, kadete i junioreBudimpešta, Mađarska

Kompletan kalendar događaja…