Istorija kik boks sporta seže do daleke 1970-te godine kada je u Americi  Džo Luis (Joe Lewis) imao svoj prvi „kik boks meč“ protiv Grega Beinsa (Greg Baines) na jednom sportskom događaju, kada je publici po prvi put najavljeno da će gledati meč u „kik boksu“.

Međutim, još od 50-tih godina 20. veka u Japanu su se održavale sportske borbe pod nazivom „kik boks“.

Prvi svetski šampionat u Ful kontaktu je održan u Los Angelesu 1974.godine. Glavni organizatori su bili Džo Luis (Joe Lewis) i Majk Anderson (Mike Anderson), a učesnici i prvi šampioni su bili legendarni Bil Valas (Bill Wallace), Džef Smit (Jeff Smith) i Džo Luis (Joe Lewis).

Stvaranje stabilne i snažne svetske kik boks organizacije nije bilo lako u tadašnjem svetu borilačkih sportova i veština. Svojom vizijom o udruživanju nacionalnih organizacija jednu svetsku, Nemac Džordž Brukner (George Brueckner) i Amerikanac Majk Anderson (Mike Anderson)  su stvorili Svetsku organizaciju svih stilova karatea „World All-Style Karate Organization“ WAKO. Registrovanjem ove organizacije 1977. godine u Berlinu, formalno počinje njeno delovanje i u Evropi. Kasnije, organizacija menja naziv u Svetsku asocijaciju Kik boks organizacija „World Association of Kickboxing Organizations“ WAKO.

Prvo Svetsko prvenstvo u Semi i Full kontakt karateu u ovoj organizaciji održano je 1978. godine sa učešćem 110 takmičara iz 18 zemalja.

Tako WAKO organizacija počinje da postoji kao autentična svetska kik boks organzacija, u okviru koje se odmah pristupilo definisanju sportskih pravila amaterskih borbi, koja su uključila ručne i nožne tehnike sa maksimalnim korišćenjem zaštitne opreme.

Posle Džordža Bruknera (George Brueckner) na čelo WAKO-a dolazi Italijan Ennio Falsoni i on je na mestu predsednika bio od 1984.-2013. Enio Falsoni je umnogome bio zaslužan za konsolidovanje svetske federacije kao respektabilne organizacije koja postaje članica mnogih internacionalnih sportskih organizacija. Posle svog aktivnog predsedničkog mandata, Enio Falsoni (Ennio Falsoni) ostaje počasni predsednika WAKO.

Na izborima 2015. godine za novog predsednika svetske federacije izabran je Srbin Borislav Pelević, koji je na toj funkciji bio do svoje iznenadne smrti 25.10.2018.godine. Borislav Pelević je za vreme svog mandata mobilisao sve snage u federaciji kako bi WAKO dobio priznanje kao sport od strane Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, što se i desilo 30.10.2018. godine, kada je kik boks postao priznat olimpijski sport.

Posle izbora 2. februara 2019. godine na mesto predsednika WAKO dolazi Irac Roj Bejker (Roy Baker).

Međunarodni dan kik boksa

Dan kada planeta obeležava Dan kik boksa je 30. novembar, dan kada je 2018.godine sport kik boks dobio priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i tako postao deo olimpijske porodice sportova.

San koji se sanja još od 1977. godine, kada je u Berlinu registrovana svetska asocijacija kik boks organizacija, sada je postao java.

Kik boks svetska organizacija WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), je član najrelevantnijih svetskih sportskih organizacija i učestvuje u nekoliko multi-sport događaja kao što su Svetske igre, Svetske borilačke igre, Univerzitetske igre, Azijske igre i slično.

Vest koja je objavljena 14.decembra 2020.godine da je kik boks uključen i u sportski program Evropskih igara koje se održavaju pod pokroviteljstvom Olimpijskog komiteta 2023. u Poljskoj, jeste logičan sled ovog puta ka uspehu.

Kik boks savez Srbije je od svog osnivanja član svetske organizacije WAKO, svoje aktivnosti usklađuje sa njenom agendom i naši takmičari se po svom uspehu već godinama nalaze u samom vrhu.

Takmičarski kalendar

15jun(jun 15)00:0018(jun 18)00:00Svetski kup Hungarian OpenBudimpešta, Mađarska

21jun(jun 21)00:0002jul(jul 2)00:00Evropske olimpijske igreKrakov, Poljska

21jun(jun 21)00:0002jul(jul 2)00:00Evropske olimpijske igreKrakov, Poljska

25avg(avg 25)09:0003sep(sep 3)20:00Prvenstvo Evrope za decu, kadete i junioreIstanbul, Turska

25avg(avg 25)09:0003sep(sep 3)20:00Prvenstvo Evrope za decu, kadete i junioreIstanbul, Turska

Kompletan kalendar događaja…

Najnovije