Istorija kik boks sporta seže do daleke 1970-te godine kada je u Americi  Džo Luis (Joe Lewis) imao svoj prvi „kik boks meč“ protiv Grega Beinsa (Greg Baines) na jednom sportskom događaju, kada je publici po prvi put najavljeno da će gledati meč u „kik boksu“.

Međutim, još od 50-tih godina 20. veka u Japanu su se održavale sportske borbe pod nazivom „kik boks“.

Prvi svetski šampionat u Ful kontaktu je održan u Los Angelesu 1974.godine. Glavni organizatori su bili Džo Luis (Joe Lewis) i Majk Anderson (Mike Anderson), a učesnici i prvi šampioni su bili legendarni Bil Valas (Bill Wallace), Džef Smit (Jeff Smith) i Džo Luis (Joe Lewis).

Stvaranje stabilne i snažne svetske kik boks organizacije nije bilo lako u tadašnjem svetu borilačkih sportova i veština. Svojom vizijom o udruživanju nacionalnih organizacija jednu svetsku, Nemac Džordž Brukner (George Brueckner) i Amerikanac Majk Anderson (Mike Anderson)  su stvorili Svetsku organizaciju svih stilova karatea „World All-Style Karate Organization“ WAKO. Registrovanjem ove organizacije 1977. godine u Berlinu, formalno počinje njeno delovanje i u Evropi. Kasnije, organizacija menja naziv u Svetsku asocijaciju Kik boks organizacija „World Association of Kickboxing Organizations“ WAKO.

Prvo Svetsko prvenstvo u Semi i Full kontakt karateu u ovoj organizaciji održano je 1978. godine sa učešćem 110 takmičara iz 18 zemalja.

Tako WAKO organizacija počinje da postoji kao autentična svetska kik boks organzacija, u okviru koje se odmah pristupilo definisanju sportskih pravila amaterskih borbi, koja su uključila ručne i nožne tehnike sa maksimalnim korišćenjem zaštitne opreme.

Posle Džordža Bruknera (George Brueckner) na čelo WAKO-a dolazi Italijan Ennio Falsoni i on je na mestu predsednika bio od 1984.-2013. Enio Falsoni je umnogome bio zaslužan za konsolidovanje svetske federacije kao respektabilne organizacije koja postaje članica mnogih internacionalnih sportskih organizacija. Posle svog aktivnog predsedničkog mandata, Enio Falsoni (Ennio Falsoni) ostaje počasni predsednika WAKO.

Na izborima 2015. godine za novog predsednika svetske federacije izabran je Srbin Borislav Pelević, koji je na toj funkciji bio do svoje iznenadne smrti 25.10.2018.godine. Borislav Pelević je za vreme svog mandata mobilisao sve snage u federaciji kako bi WAKO dobio priznanje kao sport od strane Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, što se i desilo 30.10.2018. godine, kada je kik boks postao priznat olimpijski sport.

Posle izbora 2. februara 2019. godine na mesto predsednika WAKO dolazi Irac Roj Bejker (Roy Baker).

SPONZORI KIK BOKS SAVEZA SRBIJE
MEĐUNARODNI DAN KIK BOKSA
Takmičarski kalendar

11jun(jun 11)00:0017(jun 17)00:00Svetski WAKO Kup Budimpešta 2024Budimpešta, Mađarska

08avg(avg 8)00:0018(avg 18)00:00Kamp perspektivnih sportista VojvodineKanjiža

23avg01sepSvetsko prvenstvo za decu, kadete i junioreBudimpešta, Mađarska

23avg01sepSvetsko prvenstvo za decu, kadete i junioreBudimpešta, Mađarska

28sep(sep 28)00:0029(sep 29)00:00Prvenstvo Beograda u kik lajtuBeograd

Kompletan kalendar događaja…