Dva svetska i evropska šampiona o svojim počecima i neostvarenim snovima u kik boksu

Konovalov i Menković su blago ovog sporta, velika je privilegija raditi s takvim momcima, kaže Dejan Pavić zvanično najbolji trener na planeti

Kik boks savez Srbije je drugi na svetu, odmah iza ruskog! A kako i ne bi bio u samom vrhu kada samo u Smederevu, u klubu SD Combat, treniraju dva višestruka svetska i evropska šampiona, u seniorskoj i svim mlađim kategorijama, u profesionalnim i amaterskim vodama: Aleksandar Konovalov (26) i njegov imenjak Menković (24)!

Već kada se prilazi objektu u kojem treniraju dva istinska ponosa srpskog sporta vidi se kako Dunav podrhtava i čuje kako smederevskom tvrđavom odzvanjaju  udarci u fokusere i vreće. Ova dva momka svaki dan treniraju po dva, nekada i tri puta, nekih četiri-pet sati, pod budnim okom Dejana Pavića, glavnog trenera reprezentacije u discipline Lou kik, koji je prošle godine u Sarajevu na Svetskom prvenstvu proglašen za najboljeg stručnjaka na planeti.

„Znate li  da sam ja stajao Konovalovu u uglu kada je nastupao za reprezentaciju Srbije na svetskim i evropskim prvenstvima od 2010. godine i da nismo izgubili nijedan meč? I znate li da Menković nema poraz u Srbiji, nijedan, nikada? Da je jedini prošle godine došao do svetskog trona pobedivši svih pet mečeva, od šesnaestine finala“, hvali Dejan Pavić svoje pulene.

A onda anegdota…

„Bio sam jednom uz Menku u meču, Aca na drugom ringu gubi rundu i po. Menković pobedi svog rivala, brže odem kod Konovalova u ugao. On preokrene, pobedi. Imamo neku zajedničku hemiju, zato i vole da im ja stojim u uglu. Oni su čudo, i dalje kod njih postoji volja za svaki udarac, trening, meč, bez obzira što su najbolji na svetu“, priča Pavić.

Već dugo vremena je Konovalov simbol srpskog i svetskog kik boksa. Više od 300 pobeda i samo šest poraza u 17 godina dugoj karijeri. Svestan je svojih uspeha, ali ne hoda po oblacima. Ima cilj…

Tačnije, dva cilja: „Da se oprobam u “Gloriju”, najjačoj svetskoj profesionalnoj kik boks organizaciji, i da još jednom pokorim planetu i tako postanem najbolji srpski borac ikada – otkrio nam je Konovalov i onda se prisetio svojih početaka:

„Moj pokojni otac Dejan Konovalov, koji je imao preko 300 mečeva u boksu, uvek je u isto vreme odlazio negde iz kuće. Dugo sam ga pitao gde ide, sve dok jednom nije izustio: “Ideš sa mnom”. Odveo me je na trening koji je držao u kik boks klubu Palmini tigrovi… Imao sam devet godina. Tada sam mu odmah tražio da trčkaram i udaram sa ostalim klincima. Posle treninga mi je rekao: “Sad nema nazad, mali, ili hoćeš ili nećeš da postaneš najbolji”. Prvi put sam ušao u ring sa deset godina i samo 28 kilograma. Izgubio sam… Sve posle toga je postalo istorija! Ove titule posvećujem njemu i svojoj porodici, koja me maksimalno podržava. Voleo bih da mi se sin Viktor bavi kik boksom, ovo je pravi muški sport“, kaže Konovalov.

Za Menku trener Pavić teško nalazi rivala za sparing. Kada smo ga pitali za skor, odmah nam je bilo jasno zašto je to tako: „Imam negde oko 90 pobeda, a poraza…“ i pogleda Menka u trenera, jedva nabrojaše pet na internacionalnoj sceni.

I on će, kaže, u “Glori”, jer se ne plaši nikog.

X