Intervju Srdjan Matić

Srdjan matic 1

Srdjan Matić, trener i selektor Kik boks reprezentacije Srbije u kik lajt disciplini, govori o pripremama za Svetsko prvenstvo u Beogradu

KIK LAJT U BEOGRADU

Na Svetskom prvenstvu u kik boksu, koje će biti održano u Beogradu od 24. oktobra do 1. novembra ove godine, pitamo selektora i trenera kik lajt reprezentacije Srbije kako teku pripreme?

Ove godine će reprezentacija u kik lajtu brojati 13 takmičara, od toga 4 žene i 9 muškaraca. Imamo i troje kao rezervu ukoliko se neko povredi ili razboli, koje spremamo zajedno sa ovim najboljima koji će predstavljati Srbiju na prvenstvu u lajt disciplini.

Pripreme idu odlično, svi su motivisani i raspoloženi za rad. Malo nas ometaju virusi koji su uobičajeni za ovo doba godine ali se nadam da ćemo početak prvenstva dočekati spremni i da spisak reprezentativaca koji će nastupiti nećemo menjati.

Da li ste se već oprobali na inostranoj sceni u ovoj disciplini?

Kako da ne. Proletos smo učestvovali na velikom Svetskom kupu „Austrian Open“, letos smo u Nišu učestvovali na Prvenstvu Balkana i radili smo Balkan open u Tešnju. Svi momci i devojke su pokazali odličan nastup, postigli dobre rezultate i dokazali da ova disciplina može da živi kod nas, da ima interesovanja i da imamo kvalitetan stručni rad. U poslednje vreme na našim prvenstvima kik lajt se sve masovnije vežba, na primer na poslednjem prvenstvu države i Beograda smo imali preko dvesta takmičara.

Očekujem dobar rezultat na prvenstvu u Beogradu.

Ovo je prvi put da u kik lajtu nastupate na Svetskom prvenstvu, i to u Beogradu?
Prvi put smo nastupili 2007. godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu kao reprezentacija u lajt kontaktu, ali to je bio, da se tako izrazim, probni balon koji je trebalo da proveri da li smo spremni za vežbanje nove discipline u kik boksu. Nismo imali pripreme tako da nismo ni očekivali rezultat, ali nije to prošlo loše. Sada je sve drugačije. Na pripreme su pozvani najbolji, radi se po planu i programu i ovo je ozbiljan rad. Formirali smo dobar tim i nadam se da ćemo ostvariti i rezultat.

Vi ste selektor i glavni trener, ko vam još pomaže u radu?

Ja sam trener i selektor za kik lajt disciplinu a pomaže mi Dejan Gavrilović i Željko Vuković.

Srdjan matic

Ima li kik lajt budućnost u Srbiji?

Tačno je da smo u Srbiji navikli da gledamo kik boks u ringu ali i ova disciplina zavredjuje pažnju: to je mekša disciplina borenja, akcenat je na tehnici, treba pokazati tehničku savršenost i brzinu. Cilj je poentirati protivnika tj. zadati mu udarac koji donosi poen a da mu se ne nanese šteta u vidu povrede jer su ovde udarci kontrolisani. Zbrajanjem poena bolji pobedjuje. Ovde nokauta nema. To znači da nema ni završetka meča prekidom jer se svaki meč odradi do kraja. Reći ću i to da ovde klinča nema takođe. Borilište je tatami, znači otvoren teren bez konopaca.

Ko je naša uzdanica na Prvenstvu?

Do sada su kvalitetom odskočili Milutin Nikolić, koji do sada nije bio poražen gde god je radio lajt, Stefan Janjatov koji je izuzetno motivisan za nastup i Luka Spremo koji je radio ringovne discipline i bio veoma uspešan. Nadam se da ćemo odlično proći na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Srdjan matic 2

X