Kik boks je dobio puno priznanje od Međunarodnog olimpijskog komiteta

10. jun 2021, istorijski dan za WAKO

Na redovnom sastanku Izvršnog odbora MOK-a 10. juna, MOK (Međunarodni olimpijski komitet) prihvatio je i ratifikovao prijavu Svetske  kik boks organizacije, WAKO da postane potpuno priznata.

Od 30. novembra 2018, WAKO je privremeno priznat i  od tada je marljivo, strateški i sa ciljanom definicijom razvoja radio na poboljšanju organizacije i samog sporta, uvek se fokusirajući na pozitivne rezultate. Kao rezultat ovog poduhvata, MOK je WAKO-u dodelio status potpuno priznatog člana olimpijske sportske porodice. Ova odluka Borda će biti ratifikovana na generalnoj skupštini  MOK-a u Tokiju u julu.

Predsednik WAKO-a, Roj Baker je izjavio:

„Kakav istorijski dan za kik boks. Ovo je ogroman uspeh našeg sporta širom sveta. Biti potpuno uključen i prihvaćen u olimpijskom pokretu otvara i mogućnosti koje to lokalno znače za naše nacionalne federacije, gde se zapravo dešavaju aktivnosti. Poslednjih godina smo utrošili puno energije, koristeći proces priznavanja MOK-a kao pokretačku snagu za razvoj naše organizacije, a samim tim i sporta. Prešli smo dugačak put, ali još uvek imamo područja na koja se moramo stalno fokusirati i usavršavati. Kao tim, uspeli smo i kao tim sistematski smo radili na dobrom upravljanju, rodnoj ravnopravnosti, transparentnosti, integritetu, fair play, zdravlju i bezbednosti i obrazovanju, fokusirajući se neprestano na sportiste.“

Bejker nastavlja; „Želim da se zahvalim čitavom timu u WAKO-u, što znači odborima koji su bili uključeni i koji su bili deo ovog procesa. Važno mi je da ovo sagledam i u istorijskoj perspektivi i da pomenem one koji su zaista dali svoj doprinos u evoluciji sporta kao lideri, od Džordža Bruknera do Borislava Pelevića. Moram posebno da naglasim počasnog predsednika Ennia Falsonija koji je bio glavni tvorac i konstruktor sporta kakav danas vidimo. Hvala Ennio. Na kraju, tu je moja moja desna ruka Espen Lund, kojeg imam čast nazvati istinskim prijateljem, Hvala Espen u ime svih u kik boksu, zajedno smo pomerili planine, stekli priznanje daleko iznad očekivanja. Na kraju, ali ne najmanje važno, želim da zahvalim Odeljenju za sport MOK-a i Izvršnom odboru na njihovom prihvatanju. Cela WAKO zajednica želi MOK-u puno sreće u poslednjim pripremama za Igre u Tokiju.

WAKO, proslavimo danas i razmislimo o tome koliki smo zapravo put prešli i dokle smo stigli u poslednjih deset godina, to je neverovatno putovanje i uzbuđen sam što ću ga nastaviti s vama, našim članovima, a u ime sportista kojima služimo“.

 

X