Kik bokserke rezultatski obeležile 2021. godinu

Godinu na izmaku je pre svega okarakterisao povratak u takmičarsku arenu posle perioda pauze, kada je zbog pandemije virusa Korona zabeleženo masovno otkazivanje i pomeranje datuma održavanja sportskih događaja širom sveta.

Iako sa velikom dozom opreza i strogim protokolima kontrole na prisustvo virusa, sva planirana domaća takmičenja su se održala a srpski nacionalni tim je učestvovao na svim međunarodnim takmičenjima, što kupovima što prvenstvima, kako je i planirano Takmičarskim kalendarom.

Momci i devojke koji su se ove godine oprobali na takmičenjima što u zemlji što u inostranstvu dali su svoj maksimum boreći se za najbolji plasman, ali je učešće velikog broja takmičarki i njihovo beleženje značajnih rezultata i uspeha najsnažniji utisak ove godine.

Od ukupno 826 takmičara koji su uzeli učešća na državnim prvenstvima, 237 su bile žene.

Na ukupno 7 međunarodnih takmičenja: Trofej Beograda, Evropski kup Karlovac, Evropski kup Srbija Open, Balkansko prvenstvo, Svetski kup Budimpešta, Svetsko seniorsko i Evropsko juniorsko prvenstvo, ukupno je učestvovalo 157 srpskih takmičarki.

Ove brojke sigurno mogu da budu i veće, ali je značajnije to što su rezultati koje su srpske takmičarke ostvarile na međunarodnoj sceni bili izvanredni:

ukupno 20 zlatnih, 14 srebrnih i 6 bronzanih medalja.

Na Svetskom kupu u Mađarskoj takmičarke su osvojile 5 zlatnih i 2 srebrne medalje, sa Balkanskog prvenstva su Srbiji donele  8 zlatnih i 4 srebrne, na Evropskom juniorskom su osvojile 3 zlatne, 5 srebrnih i 6 bronzanih medalja, a sa Svetskog seniorskog su se vratile sa 4 zlatne i 3 srebrne medalje a  među njima smo dobili i kvalifikovane učesnice za najveći multi-sport događaj 2022. godine, Svetske Igre, a to su:

Staša Veić (do 52 kg), Milana Bjelogrlić (do 60 kg) i Aleksandra Krstić (do 70 kg).

Posebne nagrade za takmičarske uspehe ove godine su ponele naše najuspešnije takmičarke:

– Teodora Manić je dobila Majsku nagradu, najveće društveno sportsko priznanje u Srbiji

– Zorana Nikolić je ponela priznanje Jovan Mikić- Spartak, najveće društveno sportsko priznanje u pokrajini Vojvodini

– Saida Bukvić je ovogodišnji nosilac titule Zlatni kik bokser ali je i proglašena za najbolju sportistkinju grada Novog Pazara za 2021.

Posebna nagrada svetske WAKO organizacije dodeljena je za vreme svetskog prvenstva u Jesolu Marijani Pelević, tehničkom sekretaru KBSS,  za doprinos u radu na dokumentima koje je WAKO u protekle tri godine dostavljao Međunarodnom olimpijskom komitetu u procesu priznanja kik boksa i WAKO organizacije kao Olimpijskog sporta, kao i na njenom sveukupnom angažmanu u svetskoj organizaciji.

Još jedna zanimljivost je da je ove godine, tačnije 26.3.2021. godine, u skladu sa Olimpijskom agendom i preporukom svetske kik boks organizacije WAKO, u okviru Kik boks saveza Srbije osnovana interesna komisija „Žene u kik boksu“, kao telo koje svojim programskim ciljevima ima zadatak da prati, uređuje i  unapređuje rodnu ravnopravnost i položaj žena u kik boksu i sportu uopšte.

 

X