Moskva neće biti domaćin Svetskog prvenstva za seniore za 2021. godinu

WAKO je otkazao Rusku kik boks federaciju kao domaćina Svetskog seniorskog i master prvenstva 2021. godine, a nakon presude Svetskog sportskog arbitražnog suda (CAS) u februaru 2021. po kome je  RUSADA (Ruska anti doping agencija) zbog nepoštovanja pravila WADA, suspendovana na dve godine kao članica Svetske anti doping agencije.

Iz razloga što je, po pravilu, u svakoj zemlju domaćinu svetskog prvenstva, nacionalna anti-doping agencija nadležna za sprovođenje pravila Svetske anti-doping agencije, u ovom slučaju Rusija i Ruska kik boks federacija nije mogla da ostvari pravo domaćina WAKO svetskog prvenstva.

WAKO je, kao potpisnik Kodeksa i propisa Svetske anti-doping agencije, odlučio da ostvari pravo na odustajanje od Ugovora sa Ruskom kik boks federacijom u vezi sa organizacijom Svetskog prvenstva (seniori i master) koje je trebalo da se održi od 5. do 14. novembra u Moskvi, Rusija, a sve zbog odluke Sportskog arbitražnog suda (CAS) u korist WADA-e gde je Ruska anti-doping agencija (RUSADA) proglašena neusklađenom sa Svetskim anti-doping kodeksom i suspendovana iz WADA na period od dve godine.

WAKO je 4. februara 2021. saznao za objavljivanje pune obrazložene odluke Sportskog arbitražnog suda (CAS) na 186 stranica u vezi sa presudom od 17. decembra 2020. u korist WADA-e da proglasi Rusku anti-doping agenciju (RUSADA) neusklađenu sa Svetskim anti-doping kodeksom i suspenduje je u periodu od dve godine.

Novo mesto održavanja i domaćin WAKO seniorskog i master svetskog prvenstva u 7 disciplina biće objavljeni u martu, po završetku postupka nadmetanja, po pregledu i odobrenju Borda direktora WAKO.

X