Nova pravila u opremi kik boksera

Na sednici Upravnog odbora svetske WAKO federacije (Board of directors) održanoj 17.juna 2023. godine doneta je odluka o dodeljivanju platinum sponzorskog ugovora u periodu 2024-2027 za sportsku opremu proizvođačima: TOP TEN (Budoland Sportartikel Vertriebs GmbH) i  Century (Century Martial Arts).

Gold sponzori su: adidas (Double D Import), MANUS (Budoland Sportartikel Vertriebs GmbH), MASTERS FIGHT EQUIPMENT  (Sport Masters), RDX   (RDX INC UK LTD).

Prema potpisanim ugovorima, samo će platinum sponzori, TOP TEN i Century, imati pristup WAKO svetskim i kontinentalnim prvenstvima kao i da će se u navedenom periodu isključivo ta oprema moći koristiti na svetskim i kontinentalnim šampionatima.

Prema WAKO pravilima, platinum i gold sponzori odnosno njihovi zastupnici, ne smeju imati smetnje na tržištu zemalja WAKO članica, niti zemlja članica može samostalno određivati ovu oblast suprotno WAKO pravilima.

Što se tiče nacionalnih takmičenja, u navedenom četvorogodišnjem periodu zemlje članice WAKO će na svojim nacionalnim prvenstvima moći da koriste isključivo opremu platinum i gold sponzora.

O ovome su obaveštene sudijske komisije svih članica, gde je naloženo striktno poštovanje ovog pravila.

Uvedena je još jedna novina, koja se tiče specijalne markice koja će biti obavezna na celokupnoj opremi koju koriste kik bokseri u celom svetu: na odeći i na zaštitnoj opremi, a koja će morati da se upotrebljava od 1. januara 2025. godine.

Specijalna markica je dodatak koja će se nalaziti na svakom komadu odeće i opreme (zaštićena od falsifikovanja i habanja) a koja će imati svrhu da potvrdi ekskluzivnost i da omogući da se sertifikovani proizvođači opreme zaštite od nelojalne konkurencije. Time će se postići i standardizacija odnosno ujednačenje kompletnog imidža koji čini naš sport kik boks.

U periodu od septembra 2023. do januara 2025. godine ostavljeno je dovoljno vremena da se izvrši zamena celokupne opreme koju koriste kik bokseri za sve vrste takmičenja.

Odgovornost je na nacionalnim federacijama članicama WAKO da svoje članstvo pripremi za ovu promenu.

 

X