Seminar „Put do medalja“

Pokrajinski sekretarijat za sport, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta i Sportskim savezom Vojvodine,  5. marta 2022. organizovao je seminar pod nazivom „Put do medalja“.

Seminar je namenjen sportskim stručnjacima osposobljenim u Pokrajinskom zavodu za sport a tema je bila iskustva velikih imena srpskog sporta o njihovom putu do medalja. Publika je imala priliku da čuje izlaganje selektora rvačke reprezentacije Milorada Dokmanca, člana stručnog štaba rukometne reprezentacije Srbije Žikicu Milosavljevića, bivšeg stonoteniskog reprezentativca Zorana Kalinića i predsednika Kik boks saveza Srbije Miodraga Jotića.

Predstavljeni su uspešni bivši sportisti i sadašnji uspešni treneri u različitim sportovima. Predsednik Jotić je u svom izlaganju govorio o osnovnim principima i načinu rada u kik boksu, posebno se osvrnuvši na rad sa mladima i važnost edukacije trenera.

Tokom diskusije identifikovani su problemi koji se pojavljuju u većini sportova, a to su: rana specijalizacija omladine, manjak koncentracije dece, veliko mešanje roditelja u rad trenera, loše strane interneta, materijalni problemi i generalni problem kako zadržati sportistu što duže u sportu.

Drugi deo seminara je bio namenjen članovima opštinskih i gradskih veća zaduženim za sport u jedinicama lokalne samouprave u Vojvodini. Pored predstavljenih rezultata istraživanja o stanju fizičkih sposobnosti i morfoloških karakteristika dece osnovnoškolskog uzrasta u Vojvodini, predstavljeni su i projekti „Mapiranje sportskih objekata na teritoriji AP Vojvodine“ i „Unapredimo sport u Vojvodini“ koji su u toku.Takođe, Pokrajinski sekretarijat za sport je predstavio projekat osposobljavanja 200 kadrova u sportu u 45 gradova i opština Vojvodine.

X