Srbija druga sila Evrope

nemanja_glisic111

Srbija je sa 23 odličja: devet
zlatnih, šest srebrnih i osam bronzanih druga najuspešnija selekcija Evropskog prvenstva za mlađe (15-16 godina) i starije
(17-18 godina) juniore održanog u Italiji.

Ispred naših reprezentativaca nalazi se samo Rusija koja je u Italiju došla u kompletnom sastavu u svim disciplinama. Iza Srbije su ostali Hrvatska, Azerbejdžan…. Srbija se u Linjano Sabijadorou takmičila samo u dve ringovne discipline lou kiku i K-1 stilu, pa je uspeh još značajniji.

 

 

Poslednjeg finalnog dana šestorica reprezentativci Srbije su našla u pet finala. Osvojena su dva zlata i četiri srebra.

Za zlatnu medalju Obrad Cvijanović je pobedio Hrvata Andriju Lekića, dok je Đorđu Mladenoviću zbog povrede Nikola Nikolić predao meč. Mladenoviću je tako pripalo zlato, a Nikoliću srebro. Srebrna odličja osvojili su Žarko Avramović koga je porazio Kristaps Bulmiestars iz Litvanije. Stefan Anđelković je poražen od Rusa Alexandera Mikheeva, dok je Marka Cvetanovića porazio Viktor Mikhailov.

Decenijama Srbija je jedna od najkvalitetnijih i najuspešnijih selekcija na svim Evropskim i Svetskim prvenstvima kad je u pitanju konkurencija seniora. Pokazalo se da iz godine u godinu naši borci uspevaju da održe visok rejting i u mlađim kategorijama i to je ono što predstavlja poseban uspeh.

U konačnom skoru Srbija je zauzela drugo mesto u ringovnim disciplinama iza Rusa. Ono što posebno raduje je činjenica da su u direktnim okršajima sa Rusima naši mlađi i stariji juniori imali bolji skor.

– Prvenstvo u Italiji pokazalo je da naši juniori nemaju respekta ni prema kome. Vrlo hrabro su ulazili u sve duele, a iz okršaja sa najboljim mladim borcima Rusije, koji tradicionalno predstavljaju neke od najkvalitetnijih takmičara sveta, su izlazili većinom kao pobednici. Na ovom prvenstvu imamo pozitivni skor sa „baćuškama“, u generalnom plasmanu smo sa 23 medalje drugi u ringovnim disciplinama i vrlo smo zadovoljni učinkom na ovom Evropskom prvenstvu – prokomentarisao je selektor Nebojša Milošević.

Rezultati finala

Mlađi juniori K-1 stil do 57 kg: Marko Cvetanović  – Viktor Mikhailov (Rusija) 0:3.

Stariji juniori, lou kik do 75 kg: Žarko Avramović – Kristaps Bulmiestars (Litvanija) 0:3. Do 86 kg: Stefan Anđelković – Alexander Mikheev (Rusija) 0:3. Do 91 kg: Obrad Cvijanović – Andrija Lekić (Hrvatska) 3:0. +91 kg Đorđe Mladenović – Nikola Nikolić 3:0

 

Sve medalje

ZLATA: Mirjana Vujić, Dragana Sretenović, Nemanja Glišić, Darko Milošević, Jovan Pavlović, Radomir Nedeljković, Dušan Savković, Đorđe Mladenović i Obrad Cvijanović.

SREBRA: Marko Cvetanović, Žarko Avramović, Nikola Nikolić, Stefan Anđelković, Milena Švonja, Uroš Todorović.

BRONZE: Uroš Medić, Uroš Zdravković, Aleksandar Konovalov, Aleksandar Petrović, Vukašin Obradović, Mladen Čestić, Lazar Grozdanović i Miloš Stojanović.

X