SRBIJA POKORILA PLANETU

slavlje_wakogp

Da su pisali scenario ne bi ga napisali tako dobro. U meču u kome je Srbija vodila, Rusija uspevala da izjednači, pobedom Nenada Pagonisa prekidom Srbija je na kraju trijumfovala 3:2 i osvojila veliki pehar WAKO Pro Gran prija i novčanu nagradu od 30.000 dolara. Rusima je pripala nagrada od 20.000. Oko 1.500 gledalaca u „BELEXPO centru“ na Novom Beogradu imali su prilike da zaista uživaju u vrhunskim borbama.

Duel Srbije i Rusije otvorili su Miloš Anić i Umar Paškajev u kategoriji do 60 kg. Sjajne razmene, efektni udarci sve je to obeležilo ovaj meč. Anić je dominirao. U 3. rundi primio je nezgodan udarac u glavu, pukla je arkada, ali je „stegao zube“ i nastavio još agresivnije. Na kraju, jednoglasna odluka sudija 3:0 i Srbija je u finalu povela 1:0.

Aleksandar Topić i Vjačeslav Boroščev su se borili u kategoriji do 66,8 kg. Počelo je efektnim udarcima Topića posle kojih je već u prvoj rundi Borščevu pukla arkada. Rus je bio odlučan da nastavi borbu i to se pokazalo kao odlična odluka za rusku reprezentaciju. Do kraja meča Borščev je bio dominantniji i na kraju slavio jednoglasnom oslukom sudija 3:0. Rusija je izjednačila 1:1.

U kategoriji do 75 kg u ring su ušli Stevan Živković i Konstantin Serebrenjakov. Sjajan meč dvojice odlično spremnih i tehnički potkovanih boraca. Smenjivale su se serije, svaki od njih dvojice je prikazao ono najbolje što zna. Prednost mala, ali sasvim dovoljna konstantno je bila na strani Živkovića koji je odlukom sudija 2:0 (Rus Ukrajinčev je bodovao nerešeno) slavio, a Srbiju vratio u vođstvo 2:1.

Uroš Bogojević i Aleksandr Drobinin su odmerili snage u kategoriji do 81,4 kg. Početak sjajan, oba borca veoma agresivna, sevali su udarci i rukama i nogama. Sredinom meča bilo je primetno da je jak tempo počeo da dolazi po svoje, kod obojice se primećivao umor, ali nisu posustajali. Na kraju pobeda Drobinina 2:0 (Šimurina je bodovao nerešeno) za izjednačenje u meču 2:2.

Poslednji su u ring ušli Nenad Pagonis i Kurban Omarov u kategoriji do 94,1 kg. Na njima je bila težina odluke ko će trijumfovati u ovom finalu. Od prvog udarca Pagonis je pokazao da nema nameru da pobedu prepusti odličnom Omarovu. Diktirao je tempo, sve vreme napadao, a krajem 1. runde efektno je pogodio Rusa kome se otvorila arkada, Omarov je hrabro nastavio dalje, ali je jedva dočekao kraj runde. Odustao je u pauzi između dve runde, Pagonis je slavio i doneo konačni trijumf Srbiji 3:2.

– Dobro veče Srbijo, Beograde. Kao što znate posle meča sa Grcima pre godinu dana u ime ove petorke obećao sam da će se u finalu svirati naša himna „Bože pravde“. Želim da sve podsetim da smo ispunili obećanje i ovu pobedu poklanjamo Srbiji – rekao je Nenad Pagonis posle meča.

Pehar i veliki ček našim šampionima je uručio Enio Falsoni, predsednik VAKO Federacije, što je bio znak da slavlje može da počne.

 

REZULTATI

Meč za titulu profesionalnog prvaka Srbije K1 do 81 kg: Viktor Šubić (Crvena zvezda Delije) – Nikola Stošić (SD kombat) 1:2. Do 91kg: Luka Stajić (Vojvodina Veletebak) – Jovan Kaluđerović (Crvena zvezda Delije) 0:3.

Meč za titulu profesionalnog prvaka sveta u lou kiku do 88,6 kg: Ivan Strugar (Crna Gora) – Frederik Beloni (Francuska) 0:3 (TKO 3. runda).

Finale VAKO PRO Svetskog Gran prija K1 Srbija – Rusija –  do 60 kg: Miloš Anić – Umar Paškajev 3:0. Do 66,8 kg: Aleksandar Topić – Vjačeslav Boroščev 0:3. Do 75 kg: Stevan Živković – Konstantin Serebrenjakov 2:0. Do 81,4 kg: Uroš Bogojević – Aleksandar Drobinin 0:2. Do 94,1 kg: Nenad Pagonis – Kurban Omarov 3:0 (TKO 2. runda).

X