Srbiji devet finala!

nokaut

Sjajan dan za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Bilbau. U mečevima polufinala našlo se 15 reprezentativaca naše zemlje, njih devetoro je ostvarilo pobede i obezbedilo mečeve za zlato. Preostalih šestoro se u Srbiju vraćaju sa bronzanim medaljama.

Šansu da se popnu na tron Starog kontinenta imaju Sanja Sučević, Teodora Manić, Tijana Srdić, Aleksandra Krstić, Stevan Dukić, Nikola Stošić, Nenad Pagonis, Miljan Vidović i Saša Polugić.

Bronze oko vrata stavili su Saida Bukvić, Ajla Lukač, Milena Švonja, Ljubo Jalovi, Dimitrije Tadić i Andi Đurđević.

Prvo finale Srbiji doneo je Stevan Dukić (lou kik do 75 kg) koji je „očistio“ Davida Matoševića (Hrvatska). Tokom celog meča imao je kontrolu, jednom je rivala slao u nokdaun. Na kraju sudije nisu imale dilemu, jednoglasnom odlukom pobedu su dodelile Dukiću. Rival u meču za zlato biće mu Khasan Khaliev (Rusija).

– Presrecan sam zbog svega sto se desilo. Vredno sam trenirao i verovao do mogu do finala. Dva puta sam Matoševića pogodio nogom u glavu, ne znam kako je uspeo da izdrzi do kraja, svaka mu čast. Rival za zlato je Rus, nema predaje – rekao je posle meča Dukić

stosic polufinale ec

Nikola Stošić je u disciplini lou kik do 81 kg do meča za zlato stigao pobedom protiv Bugarina Mariana Makaveeva. Odradio je dobar meč, a u borbi za zlato protivnik će mu biti Rus Alexandar Drobinin. Miljan Vidović je po planu ušao u finale discipline K1 stil, kategorije do 81 kg. Aktuelni šampion sveta iz Brazila u polufinalu je bio uspešniji od Bugarina Yordana Yankova i slavio jednoglasnom odlukom sudija 3:0. Nenad Pagonis je u disciplini lou kik do 91 kg očekivano obezbedio meč za zlato. U polufinalu je pobedom 3:0 zaustavio Ukrajinca Edgara Sarkisiana. Tokom celog meča Pagonis je bio bolji, kontrolisao borbu i zabeležio sigurnu pobedu.

polugic ec1

U disciplini K1 rules, kategorijhi +91 kg Saša Polugić je za rivala imao Valiantina Slavikouskia (Belorusija). Iako Belorusi važe za odlične borce u ovoj disciplini, naš reprezentativac nije dozvolio da rival preuzme inicijativu. Pružio je dobru borbu, i na kraju odlukom sudija obezbedio meč za zlatno odličje.

– Pobedio sam Belorusa na poene i obezbedio mesto u finalu. Duel za zlato je novi izazov. Rival je Rus, ali nema predaje. Idemo na pobedu – rekao je posle meča Saša Polugić.

tijana srdicNajubedljiviji trijumf u polufinalu ostvarila je Tijana Srdić (lou kik do 70 kg). U meču protiv Mađarice Kate Boros Tijana je slavila prekidom klasičnim nokautojm. Od starta je bila superiornija, a to je krunisala sjajnom završnicom.

Sanja Sučević je u laganom ritmu dobila Paricyu Krawchik (Poljska). U disciplini K1 stil do 52 kg plasmanom u finale ponovila je uspeh sa EP u Ankari 2012. i SP u Brazilu 2013. kad je bila srebrna, ali se time neće zadovoljiti. I Teodora Manić (lou kik do 65 kg) je pobedila u polufinalu. Opasna Turkinja Kubra Akbulut je zaustavljena na poene. Posle dobre borbe naše reprezentativke sudije nisu imale dilemu i jednoglasno su pobedu dodelile Manićevoj. Tačku na sjajan dan selekcije Srbije stavila je Aleksandra Krstić (K1 stil do 70 kg). U meču protiv Ruskinje Liubov Beliakove bila je odlična i slavila 3:0 odlukom sudija.

Ljubo Jalovi. aktuelni šampion sveta u disciplini K1 kategoriji do 75 kg, nažalost je pretrpeo poraz. Rus Datsi Datsiev je slavio odlukom sudija 2:1. Jalovi je odlično počeo, posle prve runde imao prednost od dva boda, ali je u nastavku Rus uspeo da prednost anulira, a potom i da napravi razliku od jednog poena koja mu je donela pobedu. Dimitrije Tadić koji se takmičio u disciplini K1 stil do 71 kg, nažalost je pretrpeo poraz. U polufinalu ga je zaustavio Yauheni Tselitsa (Belorusija) pobedivši 3:0. Andi Đurđević je u disciplini lou kik, kategoriji do 86 kg za protivnika imao Luku Šimića (Hrvatska). Nažalost, iskusni Šimić je pobedio, prošao u finale, a Đurđević će morati da se zadovolji bronzanom medaljom.

Saida Bukvić je u meču protiv Anne Poskrebjasheve (RUS) dala sve od sebe. Ruskinja je, nažalost, bila spretnija i zabeležila pobedu. Saida je svetskom juniorskom zlatu, osvojenom pre mesec dana u Riminiju, dodala i evropsku seniorsku bronzu. Ajla Lukač se u Bilbau takmiči u disciplini low kick, kategoriji do 56 kg. U polufinalu rivalka joj je bila Oksanna Shchetinina (RUS). Ajla se dobro držala, pokušavala da parira iskusnijoj rivalki, ali je morala da prizna poraz. Iz Španije se vraća sa bronzanim odličjem. I Milena Švonja (K1 stil do 60 kg) se vraća bogatija za bronzanu medalju. U polufinalu je poražena od Alfije Ishtrjakove jednoglasnom odlukom sudija.

Sva finala su na programu u subotu. Program počinje u 10 časova.

REZULTATI

POLUFINALE, low kick – muškarci do 75 kg: Stevan Dukić – David Matošević (CRO) 3:0. Do 81 kg: Nikola Stošić – Marian Makaveev (BUL) 3:0. Do 86 kg: Andi Đurđević – Luka Simić (CRO) 0:3. Do 91 kg: Nenad Pagonis – Edgar Sarkisian (UKR) 3:0.

Žene, do 52 kg: Saida Bukvić – Anna Poskrebysheva (RUS) 0:3. Do 56 kg: Ajla Lukač – Oksana Shchetinina (RUS) 0:3. Do 65 kg: Teodora Manić – Kubra Akbulut (TUR) 3:0. Do 70 kg: Tijana Srdić – Kata Boros (HUN) 3:0 (KO)

K1 Rules, muškarci do 71 kg: Dimitrije Tadić – Yauheni Tselitsa (BLR) 0:3. Do 75 kg: Ljubo Jalovi – Datsi Datsiev (RUS) 1:2. Do 81 kg: Miljan Vidović – Yordan Yankov (BUL) 3:0. +91 kg: Saša Polugić – Valiantsin Slavikouski (BLR) 3:0.

Žene do 52 kg: Sanja Sučević – Parycja Krawczyk 3:0. Do 60 kg: Milena Švonja – Alfiya Ishtryakova (RUS) 0:3. Do 70 kg: Aleksandra Krstić – Liubov Beliakova (Rusija) 3:0.

 

FOTO: Marijana Pelević i Romeo Deša

X