Srpski borci na delu ili kako se kuje 7 zlatnih, 2 srebrne i 4 bronzane medalje

maribor 2016 1

Evropsko prvenstvo u kik boksu

Maribor, Slovenija, 23.-30. Oktobar 2016.

Ekspedicija srpskih kik boksera, spremnih za osvajanje medalja na Evropskom prvenstvu, krenula je autobusom za Maribor u nedelju, 23. Oktobra. Posle napornih dvonedeljnih priprema na Tari koje su „dale glazuru“ predanom radu u klubovima odakle dolaze naši reprezentativci, spremni i raspoloženi momci i devojke su se uputili da se domognu najsjanijih evropskih odličja ali i da izbore plasman za učešće na Svetskim igrama 2017 u julu mesecu.

U izuzetno jakoj konkurenciji, koja je karakteristična za evropsku kontinentalnu grupaciju u okviru svetske WAKO federacije, naš tim je slovio za favorita, uz tradicionalnu Rusiju. Medjutim, vremena su se promenila i sada se još nekoliko zemalja bori da uđe u klub najboljih: Poljska izvodi na takmičenja sve bolje sportiste, Turska takodje, dok su za žreb pored njih i dalje najneugodniji takmičari koji dolaze iz Azerbejdžana.

Imali smo takmičare u lou kiku i K1, ali i jednog debitanta u lajt kontaktu, Petra Popovića. Žreb mu nije bio naklonjen pa je radio prvi meč meč protiv svetskog prvaka Romana Brundla iz Austrije. Iako nije uspeo da ostvari pobedu, ovaj meč će mu biti izvanredno iskustvo za ubuduće.

Od 22 preostala učesnika u ringovnim disciplinama, četvorica su osvojili bronzane medalje: LJubo Jalovi, koji nije uspeo da pobedi glavom i bradom snažnog Datsi Datsijeva iz Rusije, koji je postao evropski prvak. Polugić Saša nije ništa mogao protiv Pjotra Ramankeviča iz Belorusije , takodje potonjeg evropskog prvaka. Davidović Ivana nije uspela u meču protiv Nieroda Ivone iz Poljske, koja je ponela srebrno odličje. Fazlija Redžepi nije uspeo da pobedi Turčina Turan Nizama koji je uspeo da se domogne zlata na ovom prvenstvu.

  maribor 2016 2

Srebrni takmičari Sedad Bukvić i Stefan Anđelković nisu uspeli u pohodu na zlatnu medalju. Sedad je izgubio od Azerbejdžanca Azimov Zoraba a Stefan od Ragima Alijeva iz Rusije.

Zlatni momci i devojke su imali sledeći skor:

Krstić Aleksandra je osvojila zlato, u borbi protiv Čehinje Milejkove Lucije.
Stošić Nikola se okitio zlatom u odličnom meču protiv Pazucki Radoslava iz Poljske.
Saida Bukvić je u odličnom meču dokazala da je najbolje na svetu pobedivši Arslan Eminu iz Turske.

maribor 2016 3  maribor 2016 4

Menković Aleksandar je novi šampion Evrope u K1 -81 kg. Superiornom borbom odneo je pobedu nad Dimitrenko Aleksandrom iz Rusije.

Mijajlović Slobodan je u fantastično odradjenom meču pobedio protivnika iz Rusije Ukrainec Vladislava.

Aleksandar Konovalov je pobedom nad Deskaj Muhametom iz Hrvatske odneo zlatnu medalju u svoju rodnu Jagodinu.
Dabetić Dijana nas je na kraju takmičenja sve obradovala pobedom nad turskom predstavnicom Karom Guluzar.

Kvalifikacije za IWGA The World Games Svetske igre 2017. su sa ovim takmičenjem gotove, tako da imamo naše učesnike:

Aleksandar Konovalov, Aleksandar Menković, Slobodan Mijajlović, Ljubo Jalovi i Saša Polugić.

maribor 2016 5  maribor 2016 6

maribor 2016 7

Aleksandra Krstić, iako je evropska prvakinja, ne ide u Wroclaw jer propozicije IWGA The World Games ne podrazumevaju učešće ženske teške kategorije.

Naši momci Konovalov, Menković i Mijajlović imaju velike šanse na ovom prestižnom takmičenju jer su se kvalifikovali kao evropski šampioni. Ostaje da Jalovi i Polugić doteraju svoju formu.

Svetske igre će biti održane u Poljskoj, u Vroclavu, Jula 2017. i kik boks prvi put učestvuje kao sport.

To je ogromna šansa koju treba iskoristiti za promociju našeg sporta kao i veliki korak napred u približavanju Olimpijskim igrama, jer je IWGA koja organizuje Svetske igre, priznata organizacija od strane Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta.

X