Živković na krovu Evrope

naisus zivkovic12

Stevan Živković je u prepunom „Čairu“ svog rodnog grada Niša u petak uveče ostvario najznačajniji uspeh u dosadašnjoj karijeri. Pobedom protiv Španca Anhela Valdiviese 2:1 Živković je oko struka stavio pojas šampiona Evrope u disciplini lou kik, kategoriji do 78,1 kg.

Bio je to odličan meč u kome je Živković sve vreme kontrolisao borbu. Posle početnog ispitivanja snaga prešao je u ofanzivu i svre vreme napadao. Sjajna ručna, odlična nožna tehnika predstavili su ga u najboljem svetlu.

Dan nakon najvećeg uspeha Živković je analizirao ostvareno:

– Prezadovoljan sam kako sam odradio meč. Sve vreme sam vodio borbu, bio siguran u sebe, nisam posustajao. Ugao u kome su bili moj brat Uroš i Dejan Pavić, trener reprezentacije i SD Kombata, je odlično odradio svoj deo posla. Davali su sjajne instrukcije, kad bi osetili da me je ponela atmosfera sa tribina savetima bi me „sekli“ i vraćali u pravi ritam. Odlično sam odradio meč, samo sam u poslednjoj rundi malo više taktizirao, nisam želeo da dozvolim da u nekoj žešćoj razmeni prođe neki udarac i da Valdiviesa na sreću napravi neko iznenađenje – bio je prvi komentar Živkovića.

Valdiviesa se pokazao kao jak, stameni borac. Koliko je bilo teško raditi meč protiv njega?

– Nikola Stošić je prošle godine u finalu Evropskog u Bilbau radio meč sa njim, tako da sam imao informacije iz prve ruke o tome šta mogu da očekujem. Znao sam da je jak, izdržljiv, da stalno ide napred, bez obzira na količinu udaraca koju primi. Španac nije neki poseban udarač, ali je izuzetno čvrst, odlično fizički pripremljen. Izdržao je mnogo toga, uspevao i da uzvrati. Bio je to težak meč u kome je publika zaista mogla da uživa.

Da bi se ostvario uspeh neophodna je podrška mnogih. Ko je bio najveća podrška?

– Mnogo njih je pomoglo. Moj brat Uroš Živković je sve vreme bio uz mene, Miloš Konzul iz Kros fita, Dejan Pavić kod koga sam bio u SD Kombatu na sprinzima i koji je došao iz Smedereva da bude u mom uglu, Nikola Stošić sa kojim sam sparingovao i čiji saveti vezano za Valdiviesu su bili velika pomoć, Srđan Seleš sa kojim sam radio u Dubaiju, psiholog Andrea Stojanović i svi ostali koji su bili uz mene. Svi su dali svoj doprinos ovom velikom uspehu.

naisus zivkovic13Posle meča Živković je najavio i borbu za svetsku krunu. Koliko je relna ta priča?

– To je ono što želim, a da li ću uspeti da to i realizujem zavisiće od mnogih stvari. Ovoga puta u ostvarivanju sna – meča za pojas profesionalnog prvaka Evrope pred svojom publikom, najveći doprinos dao je Grad Niš, ali je bilo još dosta prijatelja, sponzora koji su sve podržali. Ukoliko i naredne godine budem imao podršku, pomoć Grada i prijatelja ovog sporta, sigurno je da ću probati da ponovo u Čairu osvojim profi pojas planete. Do tada ću odraditi nekoliko profi mečeva.

Posle prospavane noći, kad pogledaš u pojas, da li je vredelo sve ono što si prošao u prethodnim godinama, svi treninzi, povrede, porazi?

– Još kako! Svaki sportista ima svoje snove. Moji su se ostvarili u petak uveče. Emocije su me preplavile toliko da ni suze nisam krio. Kad ostvariš uspeh kome si težio shvataš da je vredelo svake kapi znoje, svakog udarca koji si primio, svake povrede koju si prošao, svakog bola koji si pretrpeo. Kad se popneš na tron sve dobija pravi smisao – zaključio je Živković.

DOMAĆA PUBLIKA

Domaći teren ume da bude mač sa dve oštrice, u slučaju Živkovića bio ej onaj motiv više:

– Imao sam sreće da sam do sada odradio dosta teških mečeva, da sam radio u dvoranama u kojima su navijali za mene. Istina, nikad pred toliko ljudi koji sve vreme skandiraju moje ime. To ume da uzburka emocije i da dođe do određenog „prekida filma“ kad osećanja nadvladaju razum pa borac zaboravi na taktiku i ide samo srcem. Srećom, kod mene se to nije dogodilo. Imao sam odličan ugao, imao sam sjajnu publiku koja mi je bila najveća podrška kad je bilo najpotrebnije i na tome im beskrajno hvala.

ŠALJIVDŽIJA

Stevan Živković je poznat kao veliki šaljivdžija. Poznato je njegovo nameštanje frizure pred izlazak u ring, iroki osmeh koji ne skida sa lica, kao i pošalice i pecaknje sa Marianom Fabijanom. Pred meč sa Špancem komentarisao je njegov besprekorni skor 40:0 rečima:

– Vreme je za prvi poraz.

I, kao što je i najavio i obećao, ostvario je pobedu, Špancu pokvario skor.

– Ako je neko mislio da sam posle nezgodne povrede, preloma vilice, nedavnog poraza u Beču, možda završio sa sportom, demantovao sam ih na najbolji način. Ovo je početak neke nove, ozbiljne priče. I najlepše što sam prvu stranicu napisao pred svojim Nišlijama trijumfom u WAKO federaciji.

naisus zivkovic11

X