Da bi lice postalo sudija u kik boks sportu, neophodno je sledeće:

  1. Da lice bude prisutno na seminarima koji organizuje Sudijska komisija KBSS. Datum i mesto održavanja seminara se objavljuju u sredstvima javnog informisanja: veb sajt KBSS i Fejsbuk stranica KBSS.
  2. Da se posle odslušanog seminara volontira na minimum 5 državnih prvenstava pod uslovima koje određuje Sudijska komisija KBSS.
    Posle toga se polaže test i dobiju ocene o radu, koje donosi šef borilišta na kome je lice volontiralo.Time se stiče pravo da se dobije licenca Regionalnog sudije, koja je i prvi stupanj u rangiranju sudijskog zvanja.
  3. Posle sticanja zvanja Regionalni sudija, lice može da bude angažovano kao sudija na takmičenjima koje organizuje KBSS, isključivo po pozivu predsednika Sudijske komisije KBSS.
  4. Uslovi za napredovanje u rang zvanja: “Nacionalni sudija” i “Međunarodni sudija”, nalaze se u Sudijskom pravilniku koji možete naći na sajtu KBSS.

Napomena

Angažovanje lica koje želi da postane sudija u kik boksu za vreme volonterskog staža je dobrovoljno i svi troškovi za učešće na takmičenjima padaju na lični teret.

Procenu da li je lice zadovoljilo kriterijume da dobije sudijsku licencu donosi isključivo Sudijska komisija KBSS, koja radi u skladu sa Pravilnicima KBSS.

Literatura na osnovu koje se možete pripremati za zvanje sudije se nalazi na sajtu Kik boks saveza Srbije (www.kick.rs, sektor Pravilnici), kao i na sajtu svetske federacije WAKO (Rules and regulations).

Video materijal potreban za usavršavanje možete da pratite na You Tube kanalu KBSS.

Međunarodni dan kik boksa

Dan kada planeta obeležava Dan kik boksa je 30. novembar, dan kada je 2018.godine sport kik boks dobio priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i tako postao deo olimpijske porodice sportova.

San koji se sanja još od 1977. godine, kada je u Berlinu registrovana svetska asocijacija kik boks organizacija, sada je postao java.

Kik boks svetska organizacija WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), je član najrelevantnijih svetskih sportskih organizacija i učestvuje u nekoliko multi-sport događaja kao što su Svetske igre, Svetske borilačke igre, Univerzitetske igre, Azijske igre i slično.

Vest koja je objavljena 14.decembra 2020.godine da je kik boks uključen i u sportski program Evropskih igara koje se održavaju pod pokroviteljstvom Olimpijskog komiteta 2023. u Poljskoj, jeste logičan sled ovog puta ka uspehu.

Kik boks savez Srbije je od svog osnivanja član svetske organizacije WAKO, svoje aktivnosti usklađuje sa njenom agendom i naši takmičari se po svom uspehu već godinama nalaze u samom vrhu.

Takmičarski kalendar

31mar(mar 31)14:0002apr(apr 2)20:00WAKO Evropski kup Srbija OpenHala sportova "Ranko Žeravica", Beograd

05maj(maj 5)14:0007(maj 7)20:00WAKO Evropski kup SarajevoSarajevo

15jun(jun 15)00:0018(jun 18)00:00Svetski kup Hungarian OpenBudimpešta, Mađarska

21jun(jun 21)00:0002jul(jul 2)00:00Evropske olimpijske igreKrakov, Poljska

21jun(jun 21)00:0002jul(jul 2)00:00Evropske olimpijske igreKrakov, Poljska

Kompletan kalendar događaja…

Najnovije