O Savezu

Kik boks savez Srbije je granski sportski savez odgovoran za sport Kik boks u Republici Srbiji.

O Savezu

Kik boks savez Srbije je granski sportski savez odgovoran za sport Kik boks u Republici Srbiji.

U Kik boks savez Srbije se udružuju kik boks klubovi i srodne sportske organizacije registrovane u skladu sa Zakonom, a koje u svom osnivačkom aktu (Statut) kao delatnost imaju bavljenje Kik boks sportom.

Kik boks savez Srbije je član Sportskog saveza Srbije i nalazi se u drugoj grupi sportova.

Kik boks savez Srbije je član svetske WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) organizacije, kao i član evropske organizacije WAKO Europe kao i WAKO Balkan.

Takmičari Kik boks saveza Srbije koji žele da se oprobaju u profesionalnoj ligi, učestvuju isključivo na događajima koje organizuje WAKO PRO organizacija sa kojom Kik boks savez Srbije ima potpisan ugovor o saradnji.

Istorijski osvrt

Kik boks savez Srbije je prvo delovao u okviru Jugoslovenskog kik boks saveza YUKICK. Jugoslovenski kik boks savez je bio organizacija koja je osnovana 20.12.1988.godine u Rijeci (Hrvatska) i delovala na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Iako se menjala država u kojoj je delovao (Jugoslavija, SR Jugoslavija, Srbija i Crna Gora- SCG), YUKICK nije menjao svoj naziv i delatnost.

Prvi predsednik YUKICK-a je bio Hari Đurović (Hrvatska) a 1992. godine za predsednika je bio izabran Dr.Borislav Pelević, koji je ostao na njenom čelu sve do njenog gašenja, kada je i ukinuta državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG) 2005.godine.

Srpski kik boks savez  je osnovan 24.12.1991.godine u Zemunu pod imenom “Savez kick boxing klubova Srbije” i registrovan  je kod Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije 27.03.1992. pod rednim brojem 212 – 1 – 13 / 92. Prva preregistracija Saveza urađena je 07.10.1998. u Ministarstvu za omladinu i sport Republike Srbije pod rednim brojem 661 – 02 – 010004 / 1998 – 03. Druga preregistracija i promena naziva urađena je 30.01.2004. Rešenjem broj 661 – 02 – 1126 / 2003 – 11 Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije,  kada Savez menja naziv u „Kik boks savez Srbije“.

U periodu od svog osnivanja pa do 2005. godine, Savez kick boxing klubova Srbije je delovao u okviru krovne organizacije YUKICK, zajedno sa Kik boks savezom Crne Gore .

Prvi predsednik Saveza kick-boxing klubova Srbije od 1991.-1998.godine je bio Božidar Tadić iz Zemuna.

Sledeći  predsednik Kik boks saveza Srbije od 1998.- 2004. godine bio je Siniša Janković iz Ćuprije.

Sa gašenjem državne zajednice Srbija i Crna Gora 2005.god, prestaje i delovanje organizacije YUKICK i tada Kik boks savez Srbije nastavlja samostalno svoju delatnost.

Za predsednika Kik boks saveza Srbije je tada izabran  Dr Borislav Pelević, koji je na toj dužnosti bio do maja 2018.godine.

Dr Borislav Pelević je kasnije izabran za predsednika svetske WAKO organizacije u mandatu od četiri godine (2015- 2019) a radio je kao univerzitetski profesor Menadžmenta u sportu.

Na izbornoj Skupštini koja je održana septembra 2018. godine za novog predsednika je izabran Srđan Bugarčić iz Beograda.

Organizacija

U okviru Kik boks saveza Srbije klubovi su teritorijalno udruženi u  Kik boks savez Vojvodine, Kik boks savez Beograda i Kik boks savez Centralne Srbije. Kik boks savez Srbije objedinjuje njihov rad  kroz utvrđenu politiku razvoja Kik boksa na teritoriji Republike Srbije. Na teritoriji Srbije postoji oko 90 registrovanih kik boks klubova koji su članovi Kik boks saveza Srbije i učestvuju u sistemu takmičenja Kik boks saveza Srbije. Broj klubova se menja, neki se zatvaraju a otvaraju se novi.

Kako Kik boks savez Srbije sarađuje sa profesionalnom Kik boks organizacijom WAKO PRO, na profesionalnim turnirima u WAKO PRO organizaciji učestvuju takmičari registrovani u Kik boks savezu Srbije i pojedinačno se bore za mesto na listama.

Kik boks je zvanično najtrofejniji neolimpijski sport u Republici Srbiji.

Kik boks savez Srbije je do sada uspešno organizovao veliki broj međunarodnih prvenstava od kojih je svakako najznačajnije Prvenstvo Evrope 1996., tri Prvenstva sveta za seniore (2001. i 2007. i 2015.), kao i Prvenstvo sveta za kadete i juniore (2010.). Osim ovih Prvenstava Kik boks savez Srbije svake godine organizuje Evropski kup pod nazivom „Serbia Open“ u disciplini K1 Style, Kick Light i Point fighting kao i prestižni turnir “Zlatni kik bokser” koji se održava na kraju svake kalendarske godine i predstavlja krunu rada u prethodnoj godini.

Pioniri Kik boksa su u Jugoslaviji i Srbiji bili Miodrag Jotić,dugogodišnji selektor, trener i sportski direktor, Neven Dondur, dugogodišnji trener i selektor i Borislav Pelević, dugogodišnji predsednik KBSS. Pohađajući seminare kik boksa  širom Evrope, školujući se na Nacionalnom Institutu za Sport u Parizu INSEP i učestvujući na kik boks takmičenjima organizovanim po Evropi, sticali su prva znanja o kik boksu i prenosili ih vežbačima u Srbiji. Njihov doprinos stvaranju ovog sporta u Srbiji je ogroman.

Prvi srpski takmičari koji su od davne 1986. god učestvovali na Prvenstvima Evrope i sveta u kik boksu bili su Dragiša Todorović, Nebojša Milošević, Miodrag Jotić, Vladimir Vukosavljević, Dragan Nerić, Dušan Plećaš, Jamini Zefir, Muzafer Destanić, Zoran Šijan, Bojan Ostojić, Dragana Ignjatić, Stanka Savčić i mnogi drugi.

SPONZORI KIK BOKS SAVEZA SRBIJE
MEĐUNARODNI DAN KIK BOKSA
Takmičarski kalendar

08avg(avg 8)00:0018(avg 18)00:00Kamp perspektivnih sportista VojvodineKanjiža

23avg01sepSvetsko prvenstvo za decu, kadete i junioreBudimpešta, Mađarska

23avg01sepSvetsko prvenstvo za decu, kadete i junioreBudimpešta, Mađarska

28sep(sep 28)00:0029(sep 29)00:00Prvenstvo Beograda u kik lajtuBeograd

11okt(okt 11)00:0013(okt 13)00:00Trofej Beograda

12okt00:0000:00Prvenstvo Centralne Srbije u ful kontaktu

20okt00:0000:00Prvenstvo Vojvodine u kik lajtu

Kompletan kalendar događaja…